Spectrum Huisartsenpraktijk

Dermatoscopie

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en is de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden uit onze omgeving (bijv. uitdroging of zonlicht). Een belangrijk orgaan dus dat wij vrij gemakkelijk met het blote oog kunnen onderzoeken. Dit onderzoek kan nog zorgvuldiger worden gedaan door middel van dermatoscopie.

Vergroting

Dermatoscopie is het bekijken van huidplekjes onder vergroting. Door het aanbrengen van een gel of een vloeistof is het mogelijk om met een dermatoscoop (soort vergrootglas met verlichting) door de hoornlaag van de huid heen te kijken en de diepere structuren te zien. Het is een hulpmiddel om goedaardige van kwaadaardige plekjes te onderscheiden.

Moedervlekken

Ieder mens heeft verschillende soorten plekken op de huid, bijvoorbeeld wratten, levervlekken en moedervlekken. Om sommige plekjes kan men zich zorgen gaan maken en twijfelen over huidkanker. In ons land komen kwaadaardige tumoren van de huid steeds meer voor. Met name langdurige blootstelling aan zon of zonverbranding verhoogt de kans op het krijgen van een kwaadaardige huidtumor aanzienlijk. Vooral een melanoom (kwaadaardige moedervlek) is verraderlijk, wordt vaak pas laat ontdekt en heeft dikwijls een ongunstige prognose.

Verpleegkundig specialist en physician assistant

 In Spectrum Medisch Centrum zijn verpleegkundig specialist Marike Moed en physician assistant Ilona Zantinghe speciaal opgeleid om patiënten die een hogere kans hebben op het ontwikkelen van huidkanker te controleren.

Het gaat om mensen bij wie huidkanker in de familie voorkomt, mensen die vanwege hun huidtype gemakkelijk verbranden, of patiënten die zelf ooit huidkanker gehad hebben.
Ook voor andere huidplekjes kan dermatoscopie helpen in het stellen van een diagnose. Niet iedereen met een vlekje op de huid hoeft door haar gezien te worden. Maar in geval van een groter risico op kwaadaardigheid of bij verdachte kenmerken kan een onderzoek met de dermatoscoop belangrijk zijn. De assistente zal u in deze gevallen adviseren bij mw Moed of mw Zantinghe een afspraak te maken. Uiteraard kunt u ook zelf vragen voor een afspraak bij hen indien u dit noodzakelijk acht.