Sterilisatie van de man (vasectomie)

Sinds 2007 verricht dr Penninx in de praktijk de sterilisatie bij de man. Zowel mannen die ingeschreven zijn in de praktijk als mannen die dit niet zijn, kunnen bij haar terecht. Hiervoor is geen verwijzing van de eigen huisarts nodig. De ingreep van 30 minuten is na een uitgebreid intakegesprek eenvoudig in de huisartsenpraktijk onder plaatselijke verdoving uit te voeren. Inmiddels heeft dr Penninx veel ervaring opgedaan, aangezien zij ongeveer 50 sterilisaties per jaar verricht. Het voordeel van de ingreep in huisartsenpraktijk is de laagdrempeligheid, de persoonlijke aandacht en de (inmiddels gebleken) zeer lage kans op complicaties. Bovendien kunnen we de ingreep op korte termijn op een voor u geschikt tijdstip inplannen.

Wanneer kiezen voor sterilisatie?

Er zijn verschillende mogelijkheden om ongewenste zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje of sterilisatie van de man. Het grote verschil tussen de drie eerstgenoemde methoden en sterilisatie van de man is, dat deze laatste moet worden beschouwd als een definitieve anticonceptiemethode: in principe is sterilisatie onomkeerbaar.

De sterilisatie is weliswaar te herstellen, maar positief resultaat is niet gegarandeerd. Vaak is door de sterilisatie de vruchtbaarheid daarna verminderd. Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze wanneer je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt. Sterilisatie heeft geen invloed op de seksuele beleving van de man daarna. Aan het sperma is met het blote oog niet te zien of iemand gesteriliseerd is. Het sperma bestaat namelijk vooral uit prostaatvocht. De zaadcellen, die nog steeds in de testikels worden gemaakt, worden door het lichaam afgebroken. Hier merkt of voelt de gesteriliseerde man niets van. Sterilisatie biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals HIV, chlamydia, gonorroe of syfilis.

Wat houdt een sterilisatie in?

Tijdens een sterilisatie wordt een stukje zaadleider weggenomen en afgesloten, waardoor de zaadcellen het spermavocht niet meer kunnen bereiken. Bij geslachtsgemeenschap komt dan alleen zaadvocht zonder zaadcellen vrij, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden.

Niet meteen onvruchtbaar


Na de sterilisatie is de man echter niet meteen onvruchtbaar! Gedurende de eerste maanden na de sterilisatie komen bij een zaadlozing namelijk nog zaadcellen vrij. Daarom is het nodig om tijdens deze periode bij geslachtsgemeenschap een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Drie maanden na de sterilisatie en na +/- 25 zaadlozingen zijn meestal geen levende zaadcellen meer aanwezig in het zaadvocht. Om er zeker van te zijn dat er geen levende zaadcellen meer aanwezig zijn en de sterilisatie is geslaagd, wordt na deze periode het sperma onderzocht in het laboratorium. Als er inderdaad geen levende zaadcellen meer aanwezig zijn, kan de man/vrouw stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Als er nog wel levende zaadcellen aanwezig zijn, wordt de controle later een of meerdere malen herhaald.

Risico’s en nadelen

Er is een kleine kans (8 op de 10.000) dat de uiteinden van de zaadleiders (na langere tijd) weer aan elkaar groeien. De zaadcellen kunnen daardoor in het zaadvocht terecht komen en er ontstaat opnieuw vruchtbaarheid. Ter vergelijking: bij op juiste wijze gebruik van de pil of spiraal als enige voorbehoedsmiddel is de kans 1 op 100 dat er alsnog bevruchting plaatsvindt. Daarnaast zijn er ook nadelen verbonden aan de sterilisatie. Zo’n 2-5% van de mannen die zich laat steriliseren ,heeft kans op langer aanhoudende gevoeligheid in de balzak. Spijt van de sterilisatie krijgt ongeveer 2- 6% van de mannen, meestal vanwege een hernieuwde kinderwens. Tot slot is er een licht verhoogde kans op een bijbalontsteking, welke overigens goed te behandelen is.

Kosten

De kosten van de ingreep bedragen € 300,00. Direct na de ingreep kunt u het bedrag bij ons pinnen. U krijgt een factuur mee. Deze kan, afhankelijk van de zorgverzekering en polis, gedeeltelijk of geheel bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd. Omdat het beleid van de zorgverzekeraars nogal eens verschilt, is het belangrijk om vooraf goed navraag te doen bij de zorgverzekeraar naar wat de huisartsvergoeding is voor deze ingreep.

Intakegesprek voor de sterilisatie

Voordat de ingreep kan plaatsvinden, vindt er een vrijblijvend intakegesprek op de praktijk plaats. In dit gesprek vertel ik uitgebreid over de procedure, de voor- en nadelen, risico’s en kijken we ook naar het medicijngebruik, als er dat is. Zo moeten onder andere bloedverdunnende middelen (bijvoorbeeld Sintrom, Acetosal) in overleg met mij en eventueel de behandelende specialist enige dagen voor de sterilisatie worden gestopt. Uiteraard is er ook ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. Als tijdens het gesprek of daarna het besluit wordt genomen om over te gaan tot sterilisatie, kan de ingreep worden ingepland.

Hoe verloopt de ingreep?

Omdat de sterilisatie onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, kan op de dag van de ingreep gewoon gegeten en gedronken worden. De sterilisatie duurt ongeveer 45 minuten en wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, waarbij eerst de ene kant wordt behandeld en vervolgens de andere kant.

Aan elke kant worden de volgende handelingen verricht: de eerste stap is het desinfecteren van de balzak. Daarna volgt er om te verdoven een injectie langs de zaadleider. De verdoving werkt vrijwel direct en nadat dit is gecontroleerd, wordt ter plaatse van de verdoofde huid een kleine opening gemaakt waarbij de zaadleider wordt opgezocht. De zaadleider wordt doorgenomen en er wordt een stukje tussenuit genomen.
Tot slot worden de uiteinden afgebonden en de uiteinden dichtgebrand. Daaropvolgend wordt de andere kant op dezelfde manier geopereerd. Omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt, kunt u tijdens de sterilisatie een trekkend gevoel in de liezen of onderbuik ervaren. Tot slot worden de huidwondjes weer gesloten met een hechting.

Na 4 of 5 dagen zie ik terug voor de nacontrole. Ik verwijder dan de huidhechtingen en leg de procedure voor de spermacontrole uit.

Na de sterilisatie

Het is belangrijk dat u de rest van de dag rustig aandoet. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak en liezen pijnlijk worden. Er is meestal een paar dagen een beurs gevoel in de zaadballen en/of pijn tijdens het lopen. Een pijnstiller zoals paracetamol kan deze pijn verlichten. In de regel kunnen lichte werkzaamheden de dag na de sterilisatie weer opgepakt worden, waarbij het advies is om met (middel)zware werkzaamheden (zoals fietsen, sporten, zwemmen of tillen), evenals geslachtsgemeenschap vijf dagen te wachten. Verder kan de balzak en/of basis van de penis tijdelijk gering blauw verkleuren en er kan wat bloed- of vochtverlies uit de wondjes komen.

Dit is niet verontrustend en gaat in de regel, net als de pijn, vanzelf binnen enkele dagen snel over. Bij slechts circa 1-2% van de mannen treedt een nabloeding of wondinfectie op welke dient te worden nabehandeld. In geval van koorts (boven de 38.5°C), een sterke zwelling van de balzak, een wondje dat blijft bloeden of veel pijn, is het belangrijk om met de praktijk contact op te nemen.

Interesse of vragen?

Als u na het lezen van deze informatie vragen hebt, beantwoorden wij deze graag. U kunt hiervoor een telefonische terugbelafspraak maken via de assistente. Hebt u interesse in een sterilisatie, dan kunt via de assistente een afspraak maken op het spreekuur van dr. Penninx

Vasectomie

Jos van der Vliet komt op het spreekuur om te praten over sterilisatie. Hij is 36, heeft 3 kinderen, de jongste gaat net naar de bassischool en gelukkig zijn ze allemaal gezond. Zijn vrouw slikt de pil maar wil eigenlijk wel stoppen met die hormonen. Hun gezin is compleet en dus is er wens voor een definitieve vorm van anticonceptie. De huisarts doet vooronderzoek en legt de procedure uit. Binnenkort heeft de heer van der Vliet een lang weekend vrij en de ingreep wordt op zijn verzoek kort hiervoor gepland. Hij kan dan de vrije dagen gebruiken om te herstellen zodat hij niet met het werk in de knoop komt. De ingreep wordt uitgevoerd. Omdat de heer van Vliet tijdens de ingreep volop kan vertellen over zijn werk en zijn gezin kan hij zich goed ontspannen en valt het achteraf allemaal erg mee. Na een kleine week worden de hechtingen verwijderd en aangezien hij een aantal dagen rustig aan kon doen heeft hij nauwelijks last gehad. Na 3 maanden wordt het sperma nagekeken waarin geen levende zaadcellen meer worden aangetroffen. Zijn vrouw kan dan stoppen met de anticonceptie.